Svetovljanka

Ko ostaneš brez volje do življenja

Ženske vedno najdemo opravičilo zase in druge, zakaj ne moremo izživeti svojih potencialov. Zavoljo družine, otrok, okolja se prepuščamo dnevom in nimamo energije, da bi spremenile eno stvar. Samo ena stvar je potrebna, da se boš počutila drugače.

 

Januar je idealen mesec za spremembe, vsi okoli tebe so polni zagona, uresničujejo svoje sanje, medtem ko ti sploh ne veš, kako boš preživela dan, ki je pred tabo. Ne zanima te nobena stvar, težko vidiš kaj lepega v svojem vsakdanu in sprašuješ se, kaj je narobe s tabo. Popolnoma nič, le prenasičena si z vsem, kar te obdaja.

Kako vem? Ker sem sama leta in leta počela enako. Nato sem sprejela svoja občutja, izklopila vse moteče elemente in začela poslušati izključno sebe.

Ko sem se ozrla naokoli, sem opazila, kako so drobne malenkosti lahko lepe. Zame je recimo čudovit trenutek, preden se zjutraj vsi prebudijo. Tišina, ki ji ni videti konec, je tako lepa, da me vsakič znova navduši. Naj bo zaznana lepota zate trenutek intime, stvar, ki jo ne rabiš deliti z nikomur. Tako se začne. Ne s cilji, pričakovanji in zahtevami, najprej skušaj poiskati lepoto bivanja.

 

Želja po spremembi

Če želiš narediti spremembo v življenju, je najbolje začeti le z eno stvarjo. O tem piše Charles Duhigg v knjigi Moč navade. Ko se osredotočiš le na eno stvar, veliko lažje postopoma spremeniš tudi ostalo. Ne zadaj si preveč, raziskuj počasi in bodi čimbolj spontana.

Ko se sodobne ženske odločamo za spremembo, bi najraje vse naredile v istem hipu. Rade bi novo službo, otroka, ljubezen, idealno postavo in finančno brezskrbnost in to ne čez pet let, ampak kar takoj. Tako nepotrpežljive postanemo, da krivimo sebe in svet za to, ker se nič v trenutku ne premakne. Problem je, ker sploh ne znamo več čakati. Pričakovati. Prepusti se!

Se spomniš, kako se je sprememb lotila Liz v filmu Jej, moli, ljubi? Najprej je morala doseči dno, da je začutila, kaj bi rada, nato si je zastavila plan, se podala na potovanje in se prepustila.

Seveda, se je njeno telo najprej upiralo, njene misli niso želele sodelovati, potem pa je našla svoj tok. In čeprav tvoje spremembe ne rabijo biti tako drastične, vseeno počakaj, da vidiš, kaj se zgodi. To ne pomeni, da obstaneš na mestu – naredi spremembo, nato pa se prepusti lepoti bivanja. Zakaj lepoti? Ker je je lepota posamičnih trenutkov v resnici tisto, kar šteje. Ko se boš začela zavedati vseh drobnih stvari okoli sebe, boš prepoznala lepoto čisto v vsaki stvari. In naenkrat boš svet dojemala drugače.

 

Magičnost

Do čarovništva imamo toliko predsodkov, da sploh ne vidimo njegovega bistva. Življenje je ena sama čarovnija, zato ga skušaj tako dojemati tudi sama. Magičnost vsakdanja je v tem, da nikoli zagotovo ne veš, kaj se ti bo zgodilo in da se lahko na koncu dneva samo zahvališ za zanimiv dan.

Seveda, če življenje jemlješ kot priložnost, kot izhodišče za to, da na poti raziskuješ njegovo lepoto.

Kot pravi Pierro Ferruci v knjigi Lepota in duša: “Da bi lepota bila lepota, mora biti vedno nova, tudi ko je stara ali zelo stara – ko gre za skladbo, ki smo jo že tisočkrat slišali, ali pokrajino, ki smo jo videli spet in spet. Tako je tudi z lepoto. Nikoli z gotovostjo ne vemo, kdaj bo prišla. Pripravljeni moramo biti, da jo opazimo in sprejmemo, ko pride, in spustimo, ko gre. Da jo znamo poiskati med skrivnimi plastmi življenja, v najbolj nepredstavljivih trenutkih, v navidez nerazdružljivih situacijah.”

 

5 trikov, kako boš zaznala lepoto bivanja

  1. Začni dan takrat, ko drugi še spijo. Ni pomembno, kaj storiš zjutraj, ampak to, da imaš trenutek zase.
  2. Odklopi se od mobilne tehnologije. Naloži si aplikacijo Freedom, s pomočjo katere se boš vsaj za osem ur dnevno odklopila od sveta.
  3. Najdi stik z naravo. V njeni okolici naše oči zaznavajo drugače. Ko boš prebudila vse svoje čute, bodo tudi možgani začeli delovati drugače.
  4. Ustavi se. Dovolj je že 5 minut dnevno. Takrat ne počni ničesar.
  5. Večkrat se ozri okoli sebe. Opazuj. Memoriziraj. Skušaj uživati v drobnih detajlih, ki ji opaziš.

 

Ko vse ostalo odpove

Takrat ti ostane le lepota. Lepota spominov, vsega videnega in doživetega. Lepota pričakovanj in vsega, kar te še čaka. Lepota tega trenutka. Priznam, ni enostavno vključiti lepote bivanja v svoj dan. Lahko pa se potrudiš, da jo najprej le opaziš. Sprašuj ljudi o tem, kaj njim predstavlja lepoto. Vprašaj otroka, zakaj je njegova mama najlepša. Razmišljaj o tem, zakaj si lepa ti. Vzemi si čas lepoto, ki ti bo skozi ugodje zaznav spremenila svet na bolje.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja