Svetovljanka

Božični Art market (ali kaj kupiti za darilo v zadnjem trenutku)

Tradicionalni božični Art market, ki ga lahko obiščeš vse do ponedeljka, 24. decembra v atriju glavne pošte na Čopovi ulici v Ljubljani, je ponovno postregel s čudovitimi izdelki slovenskih ustvarjalcev. Tokrat se predstavlja več kot 55 umetnikov in če še vedno ne veš, kaj bi kupila bližnjim za darilo, je to čudovita priložnost, da jih razveseliš z unikatnimi in kakovostnimi izdelki.

 

5 razlogov, zakaj moraš obiskati božični Art market

1. Ker imajo rokodelske umetnine svojevrsten čar, s katerimi boš prebudila občutja po tem, kaj si resnično želiš imeti ali podariti.

2. Ker lahko izbiraš med več kot 55 ustvarjalci, ki se na domiseln in unikaten način lotevajo produktov.

3. Ker podpiramo idejo o lokalnih izdelkih. Razmisli, koliko truda je vloženega v čisto vsak produkt in jim daj priložnost, da ti razložijo, kaj se skriva v ozadju vsake ideje.

4. Ker boš lahko sproščeno kramljala z ustvarjalci in obiskovalci, slišala navdihujoče zgodbe in z nakupom komu polepšala dan.

5. Ker se najlepše stvari skrivajo v detajlih in detajli so tisti, ki delajo Art market tako poseben.

 

Hitri izbor Art marketa

Naj ti povem, da so ustvarjalci raznovrstni, zato lahko čisto vsak najde nekaj zase. Verjamem, da sem kakšen biser izpustila, imaš pa zato ti razlog več, da se sama odpraviš tja.

 

Populiin

Kaj lahko kupiš: Medvedke in drugo druščino.

Kdo ustvarja: Modna oblikovalka in restavratorka Dejana Majstorović, ki jo najdeš na FB-ju in Instagramu.

Posebnost: Izdelki so v večini narejeni iz volnenega tvida, zaščitni znak Populiina pa je medvedek, ki je tako simpatičen, da ga ljudje nimajo le kot igračo, ampak kot spomin, ki ohranja tradicijo in hkrati združuje novodobnost. Izdelani so ročno v Sloveniji.

 

300 lesenih medvedov

Kaj lahko kupiš: Pestro paleto lesenih izdelkov

Kdo ustvarja: Gre za zadrugo oblikovalcev malih lesenih predmetov, ki jih najdeš tudi na FB-ju in na Instagramu pod profilom @300woodenbears ali kot so razložili sami: Strugarka lesenih skled, snovalec lesenega nakita, izdelovalka lesenih rib in rezbar lesenih žlic smo se na vroč pomladni dan srečali na kavi in si rekli: »Tristo kosmatih medvedov, tako lepe stvari delamo, morali bi jih pokazati svetu, da bi jih videlo in kupilo še več ljudi! In smo si segli v roke in si obljubili, da se bomo združili in poskusili skupaj prodreti v tujino z zgodbo o lesenih izdelkih iz gozdnate dežele Slovenije.

Posebnost: Prijetni vzorci, raznolika ponudba in slovenski les.

 

Dan Clay Design

Kaj lahko kupiš: Zanimive keramične in glinene izdelke

Kdo ustvarja: Fant, ki ima izreden občutek za estetiko in dizajn. Najdeš ga na facebooku in na Instagramu.

Posebnost: Čar je v prepostosti, sploh azijska hrana bo še toliko bolj okusna iz estetskih skodel.

 

Ninka

Kaj lahko kupiš: Keramične izdelke v katere se boš zaljubila na prvi pogled.

Kdo ustvarja: Nina Zupančič ustvarja pod imenom Ninka, slediš pa ji lahko na Facebooku. Nina pravi, da je vedno oboževala ustvarjanje, na delavnicah z glino pa je začutila da se tu skriva njeno poslanstvo. Pravi, da v njej prebuja nove strasti in ji nudi zadovoljstvo.

Posebnost: Posebni vzorci in za Ninko prepoznavni izdelki v modri in rumeni barvi.

 

Žiga Koritnik

Kaj lahko kupiš: Miniaturke in tudi malo večje uokvirjene fotografije, ki so odlično darilo ter bodo zagotovo našle svoje mesto na polici ali steni.

Kdo ustvarja: Eden najbolj priznanih slovenskih fotografov Žiga Kortnik, njegovim dogodivščinam pa lahko slediš na FB-ju in Instagramu.

Posebnost: Žiga je ravnokar izdal fotoknjigo z naslovom Cloud Arrangers (Urejevalci oblakov), ki beleži najboljša Žigatova dela zadnjih tridesetih let. V knjigi se skrivajo ne le fotografije iz glasbenega sveta, temveč energija vseh ljudi, ki jih je upodobil, ogromno dobre glasbe in utrinki nekega glasbenega časa. Knjigo najdeš na Artmarketu, ali jo naročiš na zkoritni@gmail.com.

 

Floios Jewelry

Kaj lahko kupiš: Nakit, ki so ga nabrali v naravi.

Kdo ustvarja: Floios Jewelry je blagovna znamka trajnostnega botaničnega nakita, več o njihovemu ustvarjanju pa lahko prebereš tudi na njihovih Facebook in Instagram profilih.

Posebnost: Nakit izdelujejo iz recikliranjega srebra, ki prihaja iz smetišč digitalnih odpatkov. Pravijo, da tako star računalnik ali telefon spremenijo v neprecenljivo formo. Oblike za nakit nabirajo povsod v naravi in ga ročno izdelujejo v malem studiu v Ljubljani.

 

Tricikel

Kaj lahko kupiš: Torbe, dodatke in druge malenkosti

Kdo ustvarja: Trije ustvarjalci, ki jih najdeš na Fb-ju in Instagramu, in kot pravijo sami, ustvarjajo zgodbo, v kateri odsluženim materialom podarjajo tretji cikel in s tem tretje življenje.

Posebnost: Si vedela, da je ena izmed treh oblikovalcev Tricikla tudi Tara Zupančič, ki ustvarja svojo linijo Varishana? Sicer pa so Trickilovi izdelki izdelani iz odpadnih oglaševalskih in tiskarskih materialov, ki so skrbno okopani, in ukrojeni, nato pa zaživijo v novih podobah.

 

 

Rozinka

Kaj lahko kupiš: Dišeče dobre vile, Gozdne Vile Cimetke in Srečne Kokoške, ter rožnate trakove za lase.

Kdo ustvarja: Viktorija in Mankica in Kranjec, mati in hči, sicer pa priznani umetniški tandem, več o njunih izdelkih pa lahko najdeš na Facebooku.

Posebnost: Vse njune stvaritve so ročno izdelan unikat in vsebujejo sadne vonje, mavrične barve in kot pravita sami, tiste drobne malenkosti, ki začarajo.

 

Kaj vse sem še ujela na božičnem Art marketu?

  1. Studio Loščika
  2. Jernej Myint
  3. Jagababa
  4. Mila Kupala
  5. Hiškarija

 

 

 

Foto: osebni arhiv

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja