Samo zate

Začni dan pozitivno!

Niso vsa jutra lahkotna, čeprav bi najraje videla, da bi bilo tako. Sanjarim o tem, da bi se vsako jutro zbudila dovolj zgodaj, da bi pred službo opravila jutranji sprehod, se uredila, pojedla zajtrk, prebrala časopis in spila kavo. Vem, da bom nekoč dosegla svoj ideal, danes pa se moram prilagoditi razmeram. In veš kaj? Včasih je presneto težko! 

Tako kot v vsaki dramaturški zgodbi se tudi dan sestavlja kot v kakšni napeti nadaljevanki – zgodi se ogromno majhnih dogodkov, ki jih boš v večini hitro pozabila, zato je toliko bolj pomembno, kako dan začneš in zaključiš. Si pripravljena na dober dan?

  1. Dan začni z nasmehom in s pozitivnimi pričakovanji. Sama sem jih lahko vzdrževala dolga leta, zvečer sem z veseljem zaspala, jutro začela z mravljinci v trebuhu. Poizkusi, nič posebna ti ni potrebno storiti, samo odločiš se, ali boš dan začela srdito, ali boš izbrala dobro voljo. Pika.
  2. Od kar imam otroke in je moj spanec s prekinitvami omejen na res nezavidljivo število ur, priznam, malce težje vstanem. Strokovnjaki pravijo, da je potrebnih vsaj 21 dni, da se novi rutuali ukoreninijo v tvojo podzavest, večina jih predlaga, da dan začneš s hvaležnostjo ali lepo mislijo. Včasih to preprosto ni mogoče. Zato sem se odločila, da ne bom preveč zahtevna – dnevu samo dajem priložnost, da me preseneti, jaz pa se bom prepustila.
  3. Sprejmi vsaj občutja, ki te zjutraj mamijo in ne dovoli, da trenutek šibkosti postane celodnevna nejevolja. Ko te napade več občukov hkrati, se za minuto ustavi, zapri oči in dvajsetkrat globoko vzdihni. Skušaj se distancirati od dogodkov. Samo kavo si polila in ja, ko bo kričeča hči v tvojem naročju potolažila svojo stisko, ima tvoj dan še vedno možnost, da postane super dan. Takšna misel naj te vodi vse do spanja.
  4. Vsako jutro si zastavi za cilj nekaj, kar te bo spravilo v dobro voljo. Naj bo to popoldanska kava s prijateljico, družinski izlet ali večerni džintonik, dan boš veliko lažje speljala z mislijo na prihajajoč dogodek.
  5. Kadar te zjutraj telo opozarja na to, da bi morala malce bolj počasi, se ustavi. Nikomur ne boš naredila usluge, če boš preslišala dobronamerne opozorilne znake. Če te boli glava, spij nekaj kozarcev vode, odpravi se na sveži zrak in predihaj. Karkoli ti že telo sporoča, prisluhni mu.

Kaj pa ko gre vse narobe?

Saj veš, najprej se mirno jutro prelevi v noreče hitenje, na poti v službo spoznaš, da je avto z bencinom pri koncu, zato se odpraviš na bencinsko črpalko, čeprav zamujaš na sestanek. Tam ugotoviš, da si doma pozabila kreditno kartico in namesto da bi zakričala … se nasmehni. Sebi, prodajalcu in dejstvu, da ti vesolje nekaj sporoča. Morda se bi morala malce umiriti, morda je čas, da tvoja jutra postanejo bolj organizirana, ali si moraš preprosto vzeti dopust. Nasmešek sebi seveda ne bo plačal bencina, lahko pa se odločiš, da boš situacijo izpeljala mirno in dnevu še vedno dala priložnost, da se konča kot se mora. V takšnih primerih se boš počutila kot zmagovalka, kar ti bo vlilo moči. Vedno torej obstaja možnost, da se dan nadaljuje dobro in da bo konec dneva uspešen ali vsaj zadovoljiv.

Za lahkoten dan

Ne veš, kako bi začela jutra malce drugače? Ritual ponavljaj vsaj 21 dni, predvsem pa izberi tisto, kar ti resnično ustreza.

  • Dan začni s klasiko. Sama prisegam na tole playlisto. Če si bolj za jazz ali pop, boš prav tako našla kar nekaj izbire, lahko pa izbereš tudi kaj bolj meditativnega.
  • Dan začni z jogo. Če si začetnica, si lahko pomagaš s tem kanalom na youtubu.
  • Dan začni z meditacijo. Dovolj je že pet minut.
  • Dan začni s pisanjem. Zapiši si vse lepe stvari, ki si jih želiš v dnevu.
  • Dan začni z branjem. Izberi zbirko kratkih zgodb ali poezijo.

Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja