Bukvarnica

Top knjige za žensko dušo

Ritual branja bi moral biti predpisan na recept. Ko v roke vzameš knjigo in se prepustiš domišljijskemu svetu, si v resnici vzameš čaz zase. Ritual branja je zagotovo eden najbolj pomirjujočih stvari in zelo učinkovito zdravilo za dušo. Se ti vseeno zdi, da za branje nimaš energije, časa ali želje? Namesto darila si za praznike podari čas s knjigo.

Za branje se moraš preprosto odločiti. Zamisli si čas v dnevu ali dan v tednu, ko boš negovala bralni ritual in svojo podzavest redno opominjala, da je čas za branje. Imaš majhne otroke in nimaš kotička za svoj mir? Naj ti bodo otroci v navdih. Vse, kar oni potrebujejo, da sproščeno prisluhnejo knjigi ali da se umirijo, je majhna odeja in nekaj vzglavnikov. Sicer lahko bereš tudi v mehki postelji ali v banji ob svečah ob desetih zvečer. Samo odločiti se moraš.

 

Ne veš kaj bi brala?

Ponavadi nam pridejo nasproti tiste knjige, ki jih v določenem obdobju potrebujemo. Če vseeno nisi prepričana, kaj bi brala ta hip, klikni na profil @Knjiganadan, kjer boš našla tudi ideje za to, kako si vzeti čas zase in pričarati kotiček za sproščanje. Dobre namige za knjige najdeš tudi na Gospodični Knjigi,  kjer lahko izbiraš med naslovi, ki jih avtorica prebira sebi in tistimi, ki jih prebira sinu. Najobširnejši seznam redno pripravljajo pri Bukli, sicer pa je najbolje zaviti v knjigarno ali knjižnico in knjigo izbrati po občutku.

 

Izbor za divjo dušo

  • Če si ta hip želiš sproščujočega branja v lepem jeziku in z dovolj zapleteno zgodbo, izberi:

Tetralogijo italijanske pisateljice Elene Ferrante.

(Cankarjeva Založba)

Tri od štirih knjig so že prevedene v slovenščino, četrti del prihaja spomladi.

Prva knjiga z naslovom Genialna prijateljica zadene čisto vsako žensko dušo ne glede na to, kateri generaciji pripada. Gre za zgodbo o ženskem prijateljstvu, avtorica pa hkrati zelo slikovito oriše dogajanje v italijanskem Neaplu v 50. letih dvajsetega stoletja.

Druga knjiga z naslovom O novem priimku se iz otroških dni glavnih junakinj Lile in Elene seli v najstniška leta in mladostništvo, skozi dogajanja pa razkriva okolico Neapla in druga italijanska mesta v tako imenovanih svinčenih letih, ki so bila vseprej kot lahka, tako za glavni junakinji, kot na splošno za Italijane.

Tretja knjiga z naslovom O tistih, ki bežijo in tistih, ki ostanejo se odvija v odraslih letih obeh deklet ter vodi k spoznanju o tem, da se svet ves čas spreminja, da se spreminjamo tudi ljudje, globoke rane in tesne vezi iz otroštva pa ostajajo zasidrane globoko v nas.

 

Knjige Elene Ferrante spodbujajo k razmisleku o tem, da nič ni večno in da je življenje eno samo potovanje.

 

  • Če se ti zdi, da se ves čas vrtiš na mestu in bi rada našla navdih za premik v romantični zgodbi, izberi:

Prebujenje gospodične Prim, Natalie Sanmartin Fenollera

(Založba Družina)

Knjiga opisuje vasico, ki je videti, kot da bi jo zamrznil čas v hitrem tempu današnjega življenja. Sveti Irenej je kolonija izseljencev iz sodobnega sveta, ki so se odločili, da bodo opustili svojo kariero in uspeh, ter zaživeli preprosto podeželjsko življenje, ki temelji na najvišjih moralnih in filozofskih vrednotah, ter obudi sijaj starodavne evropske kulture.

 

Če želite stopiti na pot, na široko odprite oči, globoko zajemite sapo in pozabite na hiter tempo sveta.

 

  • Se ti zdi, da te dušijo ljudje, stvari, občutja in energije? Začni delati na sebi. Odlično izhodišče ti bo nudila knjiga:

Umetnost preprostosti, Dominique Loreau

(Založba Vida)

Sama jo prebiram večkrat znova in je ena izmed mojih knjig stalnic. V roke jo vzemem vedno, ko se sprašujem, zakaj se mi zdi življenje zapleteno, ko je v resnici tako zelo preprosto. Nauči te, da se ni potrebno ves čas boriti, ampak je bolje plavati s tokom.

 

Umirjena eleganca in skladno življenje, v katerem velja pravilo manj je več, nas vodita k umetnosti preprostosti.

 

  • Če si mama in spoznavaš, da je v resnici bolj kot sama vzgoja potrebno delo na sebi, izberi:

Budizem za Matere, Sarah Napthali

(Založba Eno)

Otroci so najboljši sprožilci naših občutij. Če se te ne dotaknejo, potem si ne pustiš dovolj blizu in najprej preberi knjigo Umetnost življenja. Če v tebi sprožajo občutja jeze, strahu, nemoči in kdaj obupa, naj te pomirim, da so vsa ta občutja v redu, le naučiti se jih moraš sprejeti. In to, da jih sprejmeš, je dokaz, da jih obvladuješ bolj, kot ona obvladujejo tebe. V odlično pomoč ti bo knjiga Budizem za Matere, ki je napisana tako, da te bo v prvi vrsti pomirila, nato pa prerodila.

Ne pozabite, da je sleherni človek v vašem življenju duhovni učitelj, še zlasti vaši otroci. Učite se iz vseh odnosov.

 

  • Če se ti zdi, da moraš na novo definirati svoje cilje ter spoznati, kakšno je tvoje poslanstvo na tem svetu, izberi:

Ikigaj, Hectorja Garcie (Kirai) in Francesca Mirallesa

(Založba Mladinska Knjiga)

Zdi se, da je določenim ljudem vse jasno v življenju, med tem ko drugi čakajo ob katere čeri bodo zadeli. Bistvo je v tem, da se zbudiš in skušaš spoznati, kaj te resnično osrečuje. Japonci so prepričani, da je eden ključnih elementov Ikigaj, ki bi ga lahko prevedli v razlog bivanja, obstoja. Avtorja sta prepričana, da če imaš jasno določen Ikigaj, torej veliko strast, ti to prinaša zadovoljstvo, srečo in dajalo smisel življenju.

 

 

 

 

V trenutku, ko odkrijemo razlog bivanja, se najbolj rutinsko opravilo spremeni v srečen tok.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja